Fietsers ontdekken unieke locaties langs de Westkust

Photo by Igor Wang on Unsplash

Fietsen door de vismijn. Fietsen door een abdijsite. Fietsen door de duinen. Fietsen door een kerk. Dit zijn vier unieke trajecten die deel uit maken van het fietsweekend langs de Westkust (De Panne, Koksijde-Oostduinkerke, Nieuwpoort, Veurne) op 26 en 27 maart 2022. Bij het begin van de lente organiseren de vier Westkustgemeenten, Viertoren (de intergemeentelijke samenwerking rond cultuur aan de Westkust) en Westtoer samen een origineel fietsevenement. Centrale thema is ‘beleving’. 

Voor de eerste editie van het Westkust Fietsweekend is gekozen om de bijzondere kwaliteiten van de Westkust in de kijker te zetten: het decor van de zee, de prachtige natuurgebieden, de charme van de stadskernen en het historische karakter van de Westkustgemeentes. Ook muziek en straattheater maken deel uit van het geheel.

Hoogtepunten van het programma zijn de unieke belevingen die enkel op 26 en 27 maart mogelijk zijn. Zo kan er gefietst worden door het Provinciaal bezoekerscentrum Duinpanne in De Panne, door de site van het Abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde-Oostduinkerke, door de Vismijn in Nieuwpoort en door de Sint-Niklaaskerk in Veurne. Op diverse stopplaatsen onderweg kunnen fietsers proeven van een streeklekkernijen.


De burgemeesters van de Westkustgemeenten geven graag zelf een woordje uitleg:
”Fietsen tussen de Westkust en het hinterland blijft populair. We willen dit onderlijnen met een speciaal weekend waar elke fietser op unieke locaties kan rijden bij de vier deelnemende lokale besturen. In Veurne opent de St.-Niklaaskerk haar deuren om op een bijzondere wijze het historisch gebouw te ontdekken”, aldus Peter Roose, burgemeester van Veurne. 

“Als burgemeester van een echte fietsgemeente ben ik trots dat de Westkustgemeentes de handen in elkaar slaan om een belevingsvol fietsweekend te organiseren. Als unieke locatie voor Koksijde werd gekozen voor de site van het Abdijmuseum Ten Duinen waar de deelnemers worden verwend met een streekeigen St.Idesbald biertje”, vertelt burgemeester van Koksijde Marc Vanden Bussche.

“De eigenheid en diversiteit van de Westkust komt op je af als je de Westkustfietsroute volgt. Voor de eerste editie van het Westkust Fietsweekend voegen we daar nog een extra portie beleving aan toe. In Nieuwpoort trakteren we op een vers gebakken visje en mag je voor één keer door de Vismijn fietsen”, vult Geert Vandenbroucke, burgemeester van Nieuwpoort aan. 

“We kunnen onze bezoekers warm aanbevelen om er meteen een gezellig weekendje van te maken. De mooie en belevenisvolle fietstocht leent zich uitstekend om deze over twee dagen te spreiden. Zo is er onderweg ook voldoende tijd voor een lokaal hapje en een drankje. In de ticketprijs van 10 euro zijn vier lokale proevertjes, de Westkustfietskaart, de animatie, de unieke belevingen en een aantal voordeelbonnen voor extra activiteiten inbegrepen”, geeft burgemeester Bram Degrieck mee. 

Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer, onderlijnt de sterke fietstroeven van de Westkust: “Het fietsweekend is een perfecte gelegenheid om de mooiste plekken van de Westkust te ontdekken. De Kust blijft een populaire fietsregio en altijd is de zee vlakbij. De originele formule van dit evenement is een meerwaarde voor de regio”. 

Photo by Igor Wang on Unsplash

Ontvang de beste reisaanbiedingen
Bekijk nu de beste reisaanbiedingen! Hotels vergelijken kan je tot 35% opleveren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.